Jaki olej do przekladni-skrzyni w silnikach 2T? [ROZWIĄZANY]
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Honda CRF450r .05r
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Lejcie olej do silników samochodowych !! Taniej wychodzi
Musi być normalny silnikowy nie [-X do skrzyń automatycznych , musi zgadzać się specyfikacja lepkości .
Oleje samochodowe maja długi okres eksploatacji Samochody przejeżdżaja kilka tyś na tych kilku litrach oleju i działają bez najmniejszych śladów zuzycia W motocyklach typu off road olej zmieniamy czesto i napewno nie straci swoich właściwości w tak krótkim czasie i na pewno nie są gorszej jakości Jakiej marki to juz indywidualna rzecz Teraz koncerny olejowe maja bardzo zaawansowane technologie produkcji i jakośc ich produktów jest porównywalna Głownie cena tkwi w reklamie -marka
Musi być normalny silnikowy nie [-X do skrzyń automatycznych , musi zgadzać się specyfikacja lepkości .
Oleje samochodowe maja długi okres eksploatacji Samochody przejeżdżaja kilka tyś na tych kilku litrach oleju i działają bez najmniejszych śladów zuzycia W motocyklach typu off road olej zmieniamy czesto i napewno nie straci swoich właściwości w tak krótkim czasie i na pewno nie są gorszej jakości Jakiej marki to juz indywidualna rzecz Teraz koncerny olejowe maja bardzo zaawansowane technologie produkcji i jakośc ich produktów jest porównywalna Głownie cena tkwi w reklamie -marka
Ostatnio zmieniony pt, 15 sie 2008, 11:04 przez acid, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: WR 125 / EXC 125
- Kontakt:
-
- Mistrz prostej
ja do skrzyni lałem zawsze selektol 10W30 ,czasem 20W40 lub lotosa i według mnie jest najekonomiczniej i nie ma potrzeby lać droższych , najważniejsze wymieniać często ,co 5h to może przesada ale co 10 to spoko ,zresztą jak nie wymienisz przez pol roku to też nie wybuchnie a jak już czytam żeby lać olej do skrzyni SAE 80 lub 90 to nie wiem czy się śmiać czy od razu takiemu zaje.... za takie radyMSK pisze:moze troche z innej beczki bo nie moge znalezc odpowiedzi, jednak moze ktos pomoze. co ile Mh powinno wymieniac sie olej w skrzyni w 250 2T ??
nie zalecam ATFa chyba że teraz na zime to można
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Honda CRF450r .05r
Nie wiem jak to jest z olejami ale wiem że głownie składają się z węglowodorów Nie testowałem tego rozwiązania ale powiem Ci tak : są goście co leją do jaw mzetek wuesek oleje z ciągników lub z czegoś innego ale nie są to zwykłe oleje tylko przepalone i jeżdżą HehTo.mek pisze:Acid, co do tego są różne szkoły, olej samochodowy ma trochę inny skład od motocyklowego, mogą być podobno probemy ze sprzęgłem.
Ale czy to naprawdę taka różnica dać kilka zł wiecej za olej a mieć wszystko pewne? Cała ta zabawa sporo kosztuje, kilka złotych w tą czy w tą...
Na mój mózg powiem tak że jeżeli olej samochodowy jest do sprzęgła mokrego (lecz trudno taki znaleźć ) to nie powinien być gorszy od tego po 30zł za litr Ktoś tutaj na forum kto ma trochę praktyki w tym temacie pisał że jeździ na oleju do samochodów i nic się nie dzieje więc mój wniosek taki że jest ok
Wiesz masz racje co jest do motoru stworzone to jest dobre ale też należy zauważyć że sportowy biznes tak działa że robi sie na tym wielka kasę To jest sport
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: KAWASAKI KX 250
- Kontakt:
Re: jaki olej do przekladni-skrzyni w silnikach 2T?
witam!
do skrzyni 2T polecam tylko Motulu Transoil Expert 10W40. przetestowany. dosyc tanio mozna kupic w sieci sklepow intermotors.
pozd
do skrzyni 2T polecam tylko Motulu Transoil Expert 10W40. przetestowany. dosyc tanio mozna kupic w sieci sklepow intermotors.
pozd
-
- Moderator
- Motocykl: Husqa TE450 06/ FZ6S Fazer
- Styl jazdy: Enduro
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Re:
z ust mi to wyjołeś.2T pisze: a jak już czytam żeby lać olej do skrzyni SAE 80 lub 90 to nie wiem czy się śmiać czy od razu takiemu zaje.... za takie rady
Mało ludzi wie na jakiej zasadzie działa automatyczna skrzynia biegów więc nie będe robił wykładu bo nie oto tu chodzi ale powiem tylko tyle że jest w niej od h..a sprzęgieł mokrych, przekładni głównych i satelitarnych. Na ATF 220 DEXSTRON II zrobiłem ok 240h i spisuje sie znakomicie zwłaszcza zimą. Do rajdówek (nie mylić z tuningowcami) też go wlewam bo na zwykłych przekładniowych nawet syntetykach w tak ekstremalnych warunkach skrzynie padały a ATF działa i jest wszystko ok.2T pisze:
nie zalecam ATFa chyba że teraz na zime to można
ADV/Adventure
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: CR 250
- Kontakt:
Lejcie:
1- Olej motocylowy przystosowany do pracy z mokrym sprzegłem (koniecznie) nieważne czy 2T czy 4t
2- 10w40 lub 10w50
Mam to sprawdzone na castrolu i motulu
Wszystko było ok ważne żeby wymieniać nie za żadko
1- Olej motocylowy przystosowany do pracy z mokrym sprzegłem (koniecznie) nieważne czy 2T czy 4t
2- 10w40 lub 10w50
Mam to sprawdzone na castrolu i motulu
Wszystko było ok ważne żeby wymieniać nie za żadko
250 2T SPRZET DO PRZEDŁUŻANIA RĄK
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: Honda Cr 250
Ja zawsze lałem Elfa do automatycznych skrzyni biegów. Sprzeglo pracowało super nic mi sie niedziało ze skrzynią. Polecam sprawdzony