Jaki olej do przekladni-skrzyni w silnikach 2T? [ROZWIĄZANY]
-
- Amator leśnych szlaków
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
Mogą się dziać cuda. Kiedyś miałem Jawę 350. Tam był zalecany olej Hipol. Miałem takiego bańkę z 15 kg, używanego do ciągnika rolniczego, to wlałem, i było git. Kumpel tez zmieniał olej, kupił na stacji benzynowej Hipolu, i zalał. Efekt: ślizgające się sprzegło. Drapiemy się po głowie, co to kur..a jest . U mnie działa, u kumpla (tez Jawa) dupa. I co się okazało. Obydwa miały oznaczenie Hipol 15, z tym że któryś, już nie pamietam który, miał dodatkowo literkę "F".
Czyli jeden to hipol 15, drugi 15 F. Ja trafiłem dobrze, a koleżka musiał zmienić tarczki sprzegłowe, bo zmiana oleju na ten właściwy nic już nie dała. Który był ten własciwy, nie pamiętam, bo to daaawne dzieje.
Ale za parę groszy narazić się na koszty związane z wymianą tarczek sprzęgła to cokolwiek ..nierozsądne (użyłem delikatnego określenia).
Pozdrawiam.
Czyli jeden to hipol 15, drugi 15 F. Ja trafiłem dobrze, a koleżka musiał zmienić tarczki sprzegłowe, bo zmiana oleju na ten właściwy nic już nie dała. Który był ten własciwy, nie pamiętam, bo to daaawne dzieje.
Ale za parę groszy narazić się na koszty związane z wymianą tarczek sprzęgła to cokolwiek ..nierozsądne (użyłem delikatnego określenia).
Pozdrawiam.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: RM 125
- Kontakt:
-
- Mistrz prostej
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: RM 125
- Kontakt:
-
- Do odcięcia!
Bobek 99
Przeniesione:
co ile wymienic olej w skrzyni jak jezdzie sie tylko po polach
a co ile jezeli jezdzi sie po torze?>?>
-----------------------------------------------------------------------------
Cytat:
A co to za różnica ? Silnik w lesie dostaje tak samo (a może i więcej) jak na torze. Zmieniaj sobie co 5mth Lotosa 10W40 i będzie dobrze.
Sierot
--------------------------------------------------------------------------------
Ja zmieniam jak najczęściej. W 85 nawet co 2/3 treningi bo pobiera olej ze skrzyni. A jeśli chodzi o używanie sprzęgła. To używam tylko do ruszania, czasem hamowania, jak hamulec w skoku wcisne to i po sprzęgle trzeba dać i w zakrętach ale to żadko..
Sierot
Zależy jak trenujesz. Ja jak jade na trening a jeżdże 3 razy w tyg ostatnio to jeżdże na trneningu średnio 3 godziny. Więc u mnie wychodzi co 12/13 mh. Możesz puźniej zmieniać nic sie niedzieje w motorach o wyższej pojemności niż 85. W secie zmieniam żadziej ale bez orzesady. 2 razy w miesiącu to chba można zmienić ten olej.
Bobek99-po raz kolejny proszę o zadawanie pytań we właściwych watkach!
Przeniesione:
-----------------------------------------------------------------------------
Cytat:
A co to za różnica ? Silnik w lesie dostaje tak samo (a może i więcej) jak na torze. Zmieniaj sobie co 5mth Lotosa 10W40 i będzie dobrze.
Sierot
--------------------------------------------------------------------------------
Ja zmieniam jak najczęściej. W 85 nawet co 2/3 treningi bo pobiera olej ze skrzyni. A jeśli chodzi o używanie sprzęgła. To używam tylko do ruszania, czasem hamowania, jak hamulec w skoku wcisne to i po sprzęgle trzeba dać i w zakrętach ale to żadko..
Sierot
Zależy jak trenujesz. Ja jak jade na trening a jeżdże 3 razy w tyg ostatnio to jeżdże na trneningu średnio 3 godziny. Więc u mnie wychodzi co 12/13 mh. Możesz puźniej zmieniać nic sie niedzieje w motorach o wyższej pojemności niż 85. W secie zmieniam żadziej ale bez orzesady. 2 razy w miesiącu to chba można zmienić ten olej.
Bobek99-po raz kolejny proszę o zadawanie pytań we właściwych watkach!
Husqvarna CR 250 82`, Husqvarna SM 450R 08`, Beta Zero 125 91`.