MODELE 2009 i nowości
-
grzeniu
- Amator leśnych szlaków

- Motocykl: Yz 250 2t 07'
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
- Status : Offline
Re: MODELE 2009 i nowości
Czemu wszyscy producenci zdecydowali się juz na alu ramę a ktm wciąż tylko unowocześnia swoją? Czy oprócz wagi, aluminiowa rama ma jakies inne plusy?
Mój kanał: http://pl.youtube.com/user/gmaliszewski
Aprilia Rx 50 --> Ktm Sx 125 --> Yamaha Yz 250f --> Suzuki Rm-Z 250 --> Yamaha Yz 250
Aprilia Rx 50 --> Ktm Sx 125 --> Yamaha Yz 250f --> Suzuki Rm-Z 250 --> Yamaha Yz 250
-
IGI CROSS
- Stewart? Zmienia mi opony!

- Motocykl: Yamaha YZ250F
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Aluminiowa rama jest sztywniejsza!grzeniu pisze:Czemu wszyscy producenci zdecydowali się juz na alu ramę a ktm wciąż tylko unowocześnia swoją? Czy oprócz wagi, aluminiowa rama ma jakies inne plusy?

-
Camaro
- Mistrz prostej

- Motocykl: KTM 250 SXF
- Kontakt:
Przez co łatwiej ją złamać ;]IGI CROSS pisze:Aluminiowa rama jest sztywniejsza!grzeniu pisze:Czemu wszyscy producenci zdecydowali się juz na alu ramę a ktm wciąż tylko unowocześnia swoją? Czy oprócz wagi, aluminiowa rama ma jakies inne plusy?
-
Camaro
- Mistrz prostej

- Kontakt:
Aluminiowa rama jest lżejsza ale niestety bardziej narażona na uszkodzenie. Oczywiście są setki rodzaju aluminium
w zależności od dodanych metali. Da się uzyskać wytrzymałość stali przez odpowiedni stop aluminium ,ale niestety
tu już działa prawo rynku i koszt wyprodukowania jest duży.
w zależności od dodanych metali. Da się uzyskać wytrzymałość stali przez odpowiedni stop aluminium ,ale niestety
tu już działa prawo rynku i koszt wyprodukowania jest duży.
-
SEBOOL
- Do odcięcia!

- Motocykl: CRF only
- Kontakt:
Nasze posty i tak ida do kibbla. Kolo alu rama nie jest wcale lżejsza waży tyle samo lub okolo tego co stalowo. Jest zastosowana dlatego ze można po prostu zastosować więcej materiału w tym przypadku aluminium!
pozdr.
pozdr.
RS SERWIS
-
Isbi
- Do odcięcia!

- Kontakt:
no i jaki ma sens stosowanie wiekszej ilosci materialu? a co do tego aluminium to mi sie wydaje ze jest bardziej gietkie niz sztywne.. np kierownica aluminiowa gruba jak sie powiesimy na jej koncu to sie wygnie i wroci z powrotem jak amortyzator a stalowa jakby miala sie juz wygiac to tak zostanie nie sprezynuje tak jak aluminiowa takze wg mnie to jet tak ze aluminiowa rama jest po to zeby byla sprezysta bardziej niz sztywna ale nie wiem nikt tego tutaj nie wie wiec niech sie nikt nie wymadrza bo wiedza to tylko inzynierowie czemu to a nie tamto
LiFe FoR RiDe
Bike: WSK Wyczynowy sprzet kaskaderski, 450ccm, 50 osiolkow i wogule ogien z żupy
Bike: WSK Wyczynowy sprzet kaskaderski, 450ccm, 50 osiolkow i wogule ogien z żupy
-
SEBOOL
- Do odcięcia!

- Motocykl: CRF only
- Kontakt:
Zacznijmy od tego że są różne stopy alu. A zwiększenie ilości materiałów daje to że wlaśnie konstrukcja ramy jest sztywniejsza!
pozdr.
pozdr.
RS SERWIS
-
IGI CROSS
- Stewart? Zmienia mi opony!

- Motocykl: Yamaha YZ250F
- Kontakt:
Alu rama w motorze to jak Sebool mówi odpowiedni stop aluminium z czymś i to daje sztywność i wytrzymałość często przewyższającą rame stalową(która też jest pewnie stopem). Camaro jak tak łatwo złamać rame aluminiową to pokaż jakieś zdjęcia bo jestem ciekaw.No ale niema co się kłucić każdy woli co innego:) Niektórym się jeździ lepiej na stalówce innym na alu a więkość nie odczuwa różnicy ...

-
grzesiek3210
- Mistrz prostej

- Motocykl: Suzuki RM 250 K9
- Kontakt:
Masakrator pisał że mu po 2 dnia pękła w Suzi:P
Najgorsze co może Cię spotkać to brak TOTALNEGO POWERA 
-
Camaro
- Mistrz prostej

- Kontakt:
wczoraj wziąłem sobie swoją książeczkę od materiałoznastwa i miałem wam tu dokładnie opisać co i jak jest i dlaczego ....
ale stwierdziłem że nie ma sensu ... możemy zrobić osobny temat ram i wtedy można to opisać tu nie ma sensu zbaczać z tematu.... bo jak pamiętam to chyba chodzi o nowe modele a nie różnicę między ramami. może ma ktoś jeszcze jakieś nowostki ... ?? i sory za offtop to już ostatni w tym temacie obiecuje
ale stwierdziłem że nie ma sensu ... możemy zrobić osobny temat ram i wtedy można to opisać tu nie ma sensu zbaczać z tematu.... bo jak pamiętam to chyba chodzi o nowe modele a nie różnicę między ramami. może ma ktoś jeszcze jakieś nowostki ... ?? i sory za offtop to już ostatni w tym temacie obiecuje