Naprawa amortyzatorów lub gabli oraz tuning. Pomogę
-
marcin1w1
- Gdzie jest sprzęgło?

- Motocykl: YZ 250 F
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Re: Naprawa amortyzatorow lub gabli Pomoge
Mam pytanie,czy da sie coś zrobić z amorem centralnym gdy pękł zbiornik gdzie pompuje sie azot??mowa o YZ 125 z 1990.Co poradzicie zrobić z tą awarią??
-
Autor tematumarek antczak
- Mechanik motocyklowy

- Motocykl: rmz
Nie mam dla ciebie dobrych wiadomosci bo spawanie nic nie da bo peknie na nowo wiem to z doswiadczenia i pozostaje ci szukac jakiegos uzywanego lub sama obudowe Moze mam taka ale musial bym miec twoja na wzor. Jak cos to pisz na pwmarcin1w1 pisze:Mam pytanie,czy da sie coś zrobić z amorem centralnym gdy pękł zbiornik gdzie pompuje sie azot??mowa o YZ 125 z 1990.Co poradzicie zrobić z tą awarią??
POWER 4 SUSPENSION
https://www.facebook.com/Power4Suspension?ref=hl
-
- Mechanik motocyklowy

W twoich gablach i nie tylko bo we szystkich konwencjonalnych gablach wlewa sie olej do pelna nastepnie odpowietrza sie system i mierzysz poduszke powietrza czyli za pomoca dzuej strzykawki odsysasz nadmiar oleju tak aby na zlozonych (zsunietych razem) miec 10 do 12cm powietrza . Jak nie jest to jasne to napisz do mnie jeszcze raz. a olej tylko5w i nie zaden inny. PozdrawiamKaspa pisze:Mam problem z dowiedzeniem się o ilość oleju w przednich lagach(KX125 2002r) gdyż w serwisówce jest podział na M1 i M2. Ja dzwoniłem do serwisu i dowiedziałem sie że mam model L4 więc już całkiem nic nie wiem. Ktoś mi powiedział że M1 to 2001r M2 2002r itd ale to z kolei mi nie pasuje bo ta serwisówka którą wklejam jest na 2002-2003r. Jeszcze interesuje mnie czy są jakies widełki wieksze niż +/- 4ml ilosci oleju bo wiem że w innych motorach są o wiele wieksze widelki. I czy moge nalac 2,5W czy tylko 5W sie nada gdyż zależy mi na zmiękczeniu amorka.
POWER 4 SUSPENSION
-
kepke84
- Gdzie jest sprzęgło?

- Motocykl: honda cr 125
Witam mam problem z rozebraniem tylnego amorka honda cr 125 94 rok, amora wyjałem wyjałem wszystkie zabezpieczenia i nic tlok sie na czyms trzyma i nie chce wyjsc wiec prosze o jakas porade w tej sprawie, i jeszcze jaki olej do niego i ile tego oleju, bede wdzieczny za kazda pomoc 
-
fryzjer
- Gdzie jest sprzęgło?

- Motocykl: KX'F 450 07r
witam ponownie , jak odpowietrzyć lagi , i jak zregenerować w domowych warunkach tylni amortyzator . Dzięki za wcześniejszą pomoc (jutro postaram się z tym uporać ) .pozdrawiam . 
-
sebek1516
- Rekord toru!

- Motocykl: gram w zielone
- Kontakt:
Na szczycie lag powinieneś miec śrubkę na śrubokręt do odkręcenia(nie do regulacji). Wykręć ją a usłyszysz syczenie, ostatecznie dokręć ją 
CO do tylnego amorka to masz filmy na you tube wpisz frazę "rear shock" i szukaj
CO do tylnego amorka to masz filmy na you tube wpisz frazę "rear shock" i szukaj
Części do Rm 125 2001 i pokrewnych do skrzyni- SPRZEDAM
-
Czepek
- Do odcięcia!

- Motocykl: YZ125 `08
Witam.
Mam problem z moim przednim zawiasem:
nie wiem czy nagle, czy się tak robiło, bo robiłem generalkę to trochę nie latałem, ale coś się pogmatwało z przednim zawiasem , mianowicie - jak już pisałem w innym temacie o mussach <myślałem, że to jego sprawka> jak jechałem po dziruach i nagle jakiś kamień itp to wyrywało kierę z rąk, tak jakby nie było powietrza. Dziś poczytałem dokladnie poradnik motocyklecross jak dogadać sie z zawiasem no i nie dogadałem się. Zaczynam kręcić pokrętłami na górze lag (rebound) a tu nic oporu, nie wiem czy tak ma byc czy nie, bo to moje 1sze moto z usd, ale jak pokręciłem COMP na dole, to było czuć i słychać wyraźnie klik <nie tyle słychać głosne, ale dokładnie było czuć przeskok> o tyle u góry nic - glównie w lewej ladze 0 reakcji, bo prawą można było dokręcić do końca regulacji i odkręcając <lub na odwrót> było czuć taki opór w pewnym momencie. Jak się przyjrzałem, na lewej ladze widać zabrudzenia - tzn tak jakby kurz się do niej lepił, ale nie cieknie tak, że widać krople czy coś, więc nie wiem czy to git czy nie- mogę zrobić foto jak coś. No i przejdźmy do sedna - podobno <tak się dowiedziałem od motocyklecross> moto bez obciążenia po zrzuceniu z podnośnika powinno ugiąć lagi o max 2,5cm a u mnie idzie tak z 3,5 + jak lekko położę rękę na kiere to jeszcze z 1cm, czyli w sumie idzie 45mm. Jak chcę moto na gumę wyrwać, albo podrzucić przód to czuć, że najpierw ciągnę lagi, dopeiro potem koło.
Pobawiłem się COMP na dole bo było na max dokręcone, odkręciłem o 20 klików ale w sumie nie zauważyłem różnicy, chociaż przy wyrywaniu na koło to nie mogę stwierdzić bo jedynie trochę po lesie poganialiśmy to raczej podrywalem na wybojach, a nie tak typowo z płaskiego.
sory za taki elaborat, ale...ale wolę mieć moto na cacy ;d
Mam problem z moim przednim zawiasem:
nie wiem czy nagle, czy się tak robiło, bo robiłem generalkę to trochę nie latałem, ale coś się pogmatwało z przednim zawiasem , mianowicie - jak już pisałem w innym temacie o mussach <myślałem, że to jego sprawka> jak jechałem po dziruach i nagle jakiś kamień itp to wyrywało kierę z rąk, tak jakby nie było powietrza. Dziś poczytałem dokladnie poradnik motocyklecross jak dogadać sie z zawiasem no i nie dogadałem się. Zaczynam kręcić pokrętłami na górze lag (rebound) a tu nic oporu, nie wiem czy tak ma byc czy nie, bo to moje 1sze moto z usd, ale jak pokręciłem COMP na dole, to było czuć i słychać wyraźnie klik <nie tyle słychać głosne, ale dokładnie było czuć przeskok> o tyle u góry nic - glównie w lewej ladze 0 reakcji, bo prawą można było dokręcić do końca regulacji i odkręcając <lub na odwrót> było czuć taki opór w pewnym momencie. Jak się przyjrzałem, na lewej ladze widać zabrudzenia - tzn tak jakby kurz się do niej lepił, ale nie cieknie tak, że widać krople czy coś, więc nie wiem czy to git czy nie- mogę zrobić foto jak coś. No i przejdźmy do sedna - podobno <tak się dowiedziałem od motocyklecross> moto bez obciążenia po zrzuceniu z podnośnika powinno ugiąć lagi o max 2,5cm a u mnie idzie tak z 3,5 + jak lekko położę rękę na kiere to jeszcze z 1cm, czyli w sumie idzie 45mm. Jak chcę moto na gumę wyrwać, albo podrzucić przód to czuć, że najpierw ciągnę lagi, dopeiro potem koło.
Pobawiłem się COMP na dole bo było na max dokręcone, odkręciłem o 20 klików ale w sumie nie zauważyłem różnicy, chociaż przy wyrywaniu na koło to nie mogę stwierdzić bo jedynie trochę po lesie poganialiśmy to raczej podrywalem na wybojach, a nie tak typowo z płaskiego.
sory za taki elaborat, ale...ale wolę mieć moto na cacy ;d
Naprawa cross prostowanie wydechów 793 395 514
-
sebek1516
- Rekord toru!

- Motocykl: gram w zielone
- Kontakt:
Kliknięcia powinny być. Skoro nie masz regulacji i ta laga Ci się zaczyna pocić to i na nią przyjdzie czas a póki co odpowietrzaj ile można 
Co do siadania lag to kiedy olej wymieniałeś?
Co do siadania lag to kiedy olej wymieniałeś?
Części do Rm 125 2001 i pokrewnych do skrzyni- SPRZEDAM
-
Czepek
- Do odcięcia!

- Motocykl: YZ125 `08
Nie robiłem tego jeszcze. Dziś rozkręciłem lagi, w jednej prawie nie bylo oleju - tzn z 2 razy mniej niż w drugiej, nie mierzyłem ile było ml bo to bez sensu jak i tak nowy olej zaleję. Jutro kupię <mam nadzieję> simery i olej to dam znać co i jak.
Aha, jak jest ten motylek od ustawiania rebounda, to on ma taki "patyczek" w środku, w jednej ladze jest pęknięty, tzn nie tak długi jak w drugiej, ale o dziwo w tej ladze gdzie to jest urwane działała regulacja, a w tej w której było dużo oleju nie.
ten patyczek kosztuje 2$,to zamówię w serwisie.
Aha, jak jest ten motylek od ustawiania rebounda, to on ma taki "patyczek" w środku, w jednej ladze jest pęknięty, tzn nie tak długi jak w drugiej, ale o dziwo w tej ladze gdzie to jest urwane działała regulacja, a w tej w której było dużo oleju nie.
ten patyczek kosztuje 2$,to zamówię w serwisie.
Naprawa cross prostowanie wydechów 793 395 514
-
Jaca
- Mistrz prostej

- Kontakt:
Cześć,
ja mam szybkie (mam nadzieję) pytanie. W jaki sposób za pomocą shimów (cienkich podkładek na zaworach w tłumikach) reguluje się charakterystykę zawieszenia? Nie mogę w żaden sposób do tego dojść, mimo, że temat zawieszeń nie jest mi obcy.
Liczy się ich grubość, czy średnica?
ja mam szybkie (mam nadzieję) pytanie. W jaki sposób za pomocą shimów (cienkich podkładek na zaworach w tłumikach) reguluje się charakterystykę zawieszenia? Nie mogę w żaden sposób do tego dojść, mimo, że temat zawieszeń nie jest mi obcy.
Liczy się ich grubość, czy średnica?
Zaplatam i centruję koła -> PW
-
- Mechanik motocyklowy

Tuningowanie amortyzatorów nie jest to taka prosta sprawa i odpowiadając jaki wpływ ma grubość czy średnica tych blaszek to odpowiadam ze dwie te rzeczy maja znaczenie. Jak już pewnie zauważyłeś paki pakiet blaszek układa się zawsze w tzw piramidę i układ ich jest bardzo ważny dla pracy amora i pierwsza jak i ostatnia (najmniejsza) ma duże znaczenie ale każdy amortyzator ma inny układ wiec temat jest bardzo złożony. Jedno jest pewne metoda prób nie osiągniesz szybko pożądanego efektu gdyż każda firma tuningowa ma swoje tajemnice a zestawy układu blaszek sa testowane na maszynach a później testowane przez zawodników na torze a prawie każdego roku producenci polepszają swoje zawieszenia i to komplikuje powielanie gotowych zestawów. To tyle co mogę ci napisać na twoje pytanie reszta jest tajemnicä.
POWER 4 SUSPENSION
-
Jaca
- Mistrz prostej

- Kontakt:
Szkoda, że nie da się tej wiedzy streścić, jednak dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi dalsze siedzenie nad tłumikiem i ruszenie wyobraźnią :]
EDIT: zdradź tylko, czy te podkładki pozostają sztywne, czy pracują, gdy zawieszenie się ugina i prostuje, do reszty jakoś dojdę.
EDIT: zdradź tylko, czy te podkładki pozostają sztywne, czy pracują, gdy zawieszenie się ugina i prostuje, do reszty jakoś dojdę.
Zaplatam i centruję koła -> PW