Lagi YZF 250 07

Pytania dotyczące serwisowania zawieszenia
Autor tematu
Jarek_Trocewicz_#37
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Motocykl: YAMAHA YZ 250F 2007
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Lagi YZF 250 07

Post autor: Jarek_Trocewicz_#37 » czw, 24 lut 2011, 08:26

Witam problem tkwi w tym że jedna laga zaczeła mi sie pocić jest jakiś sposób żeby temu zapobiec ? Słyszałem że niektórzy robią tak że siciągają pierwszy symering i pchają bardzo gesty tawot do środka i to nieprzepuszcza oleju z zawieszenia ale słyszałem tez ze to najwieksza gupota.

pawciu16v
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: yzf250

Re: Lagi YZF 250 07

Post autor: pawciu16v » czw, 24 lut 2011, 21:11

mozna zdjac 1 i wyczyscic pod 2.. z syfu na troche pomoze.. tylko nie skalecz usczelniacza bobedzie gorzej.

Lanrets
Uzależniony od adrenaliny
Uzależniony od adrenaliny
Motocykl: CRF 250 '06

Post autor: Lanrets » czw, 24 lut 2011, 21:19

Niektórzy robią tak że ściągają pyłowy uszczelniacz a pod olejowy wsuwaja kliszę i czyszczą. Po takim zabiegu powinien byc spokój na chwile. Pchanie tawotu to głupota jakich malo.

Yzf 250
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Motocykl: YAMAHA YZF 250 08'

Post autor: Yzf 250 » czw, 24 lut 2011, 23:30

Wyczyść lecz skoro już cieknie to czym dłuższy okres czasu będziesz zwlekać z tym tym bardziej będzie ciekło kup uszczelniacze i olej u AMATORA klucze u zycha za 70 zł film masz na yt od początku do końca, nie ma z tym problemu, a i tak trzeba będzie robić i tak a szkoda marnować pózniej sezonu na to . Pozdro

Reniek
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Motocykl: SKR 125 , KX 250
Kontakt:

Post autor: Reniek » pt, 25 lut 2011, 00:11

Jak stoisz dobrze z czasem to zrób tak jak ja kiedyś byłem zmuszony bo nie odpowiednie uszczelniaczy mi przyszły (rozbierz lagi i wyczyść wszystko) i zmontuj raz jeszcze to samo mi na ok 2 tygodnie jazdy pomogło ale juz czekały na mnie dobre uszczelniacze z olejem .... :rolleyes:

Autor tematu
Jarek_Trocewicz_#37
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Motocykl: YAMAHA YZ 250F 2007

Post autor: Jarek_Trocewicz_#37 » wt, 1 mar 2011, 21:03

Problem rozwiazany mój trener wzioł sciągnoł pierwszy uszczelniacz (pyłkowy) a nastepnie szczelinomierzem przeleciał do okoła olejowego wyczyscił syfy i nic niecieknie jestem bardzo zadowolony, ale oleju troche ubyło teraz nie mam czasu zeby wymienic uszczelniacze bo cały czas trenuje ale zrobie zaraz po pierwszych zawodach 02.04.2011 olszyna przyokazji wymienie tłoczek bo juz ma przekroczone 50 mth :) .

Awatar użytkownika
marek antczak
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy
Motocykl: rmz

Post autor: marek antczak » czw, 3 mar 2011, 19:02

Jarek_Trocewicz_#37 pisze:Witam problem tkwi w tym że jedna laga zaczeła mi sie pocić jest jakiś sposób żeby temu zapobiec ? Słyszałem że niektórzy robią tak że siciągają pierwszy symering i pchają bardzo gesty tawot do środka i to nieprzepuszcza oleju z zawieszenia ale słyszałem tez ze to najwieksza gupota.
Jak simering cieknie to możesz opuścić simering pyłowy i zwykłym szczelinomierzem oczyść powierzchnie miedzy rura a simeringiem uważaj abyś nie uszkodził go jeszcze bardziej a po wyczyszczeniu przemyj te miejce benzyna ekstrakcyjna i przedmuchaj sprężonym powietrzem nie zapomnij tez o opuszczonym juz simeringu pyłowym. Przed wciśnięciem tego pyłowego pryśnij krotko w te miejsce jakim silikonem w spreju po simering potrzebuje tez smarowania. Następnie przeglądnij rurę lagi czy nie ma na niej jakis "pryszczy" lub śladów uszkodzenia po uderzeniu jakimś kamykiem, jak cos znajdziesz spróbuj to zapolerowac jakimś papierkiem sciernym(wodnym) czyli bardzo drobnym. Taki sposób nie jest dobry na dłuższa metę bo wyciek oleju z gabli zienia parametry działania amortyzatora bo każdy ma przewidziana ilosc oleju i wyciek powoduje ze zwieksza sie obietosc powierza a zmiejsza ilosc oleju. Pomysl od razu nad wymiana simeringow bo koszt nie jest wysoki (jak potrafisz sam) i nie zapomnij ze by wypolerować tuleje ślizgowe i lagi(rury) a wtedy będziesz na pewno zadowolony. Jesli nie potrafisz tego zrobić sam zlec to komuś kto to potrafi bo jak cos zrobisz nie prawidłowo podczas składania ,to mozesz narazic sie na zniszczenie amortyzatora. Ja pracuje w serwisie tunigowym amortyzatorow i wiem co pisze. Mieszkam w niemczech a pochodze z Glogowa. Pozdrawiam i sulze pomoca :finga:

piasektt
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Motocykl: YZ250F
Kontakt:

Post autor: piasektt » śr, 30 mar 2011, 19:39

Jarek_Trocewicz_#37 pisze:Problem rozwiazany mój trener wzioł sciągnoł pierwszy uszczelniacz (pyłkowy) a nastepnie szczelinomierzem przeleciał do okoła olejowego wyczyscił syfy i nic niecieknie jestem bardzo zadowolony, ale oleju troche ubyło teraz nie mam czasu zeby wymienic uszczelniacze bo cały czas trenuje ale zrobie zaraz po pierwszych zawodach 02.04.2011 olszyna przyokazji wymienie tłoczek bo juz ma przekroczone 50 mth :) .

Jeżeli na zawody chcesz cisnąć z nie do końca sprawnym amorem to pozdrawiam i życzę sukcesów również na arenie międzynarodowej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”