Yz 450 pokrecony rozrzad !!
-
Autor tematuSc0ut
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: YZ 450F
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Yz 450 pokrecony rozrzad !!
Witam panowie. Nabylem wlasnie Yz 450 z 2004r. Oczywiscie noga chce mi odpasc od prob odpalenia go ( poprzedni wlasciciel odpalal mi go 3x , w tym 1x jak zimny byl i moto gadalo od strzala) - wczesniej 2t takze pomozcie jak mozecie
i mam problem, wzialem sie za sprawdzenie zaworow, a tutaj kuku. Raz, ze np jeden z wydechowych ma 0.10 ( jutro jade po dokladniejszy szczelinomierz, bo mam listki co 0,05 tj 0.10 , 0.15, 0.20 itd.) drugi w miare ok 0,25 , to w ogole kosmos jak sa walki ustawione. Moto zapiernicza jak szalone i sie dziwie, ze sillnik nie wybuchl przy tym. Walki rozumiem poustawiac wedlug znakow i pomierzyc jeszcze raz luzy ?
http://zapodaj.net/420e504f9a13c.jpg.html
http://zapodaj.net/559011127b6e7.jpg.html
http://zapodaj.net/c354c2f1bbf2f.jpg.html

http://zapodaj.net/420e504f9a13c.jpg.html
http://zapodaj.net/559011127b6e7.jpg.html
http://zapodaj.net/c354c2f1bbf2f.jpg.html
-
- Mechanik motocyklowy
- Motocykl: CR 250
- Podziękowania: 10 razy
- Kontakt:
-
Autor tematuSc0ut
- Gdzie jest sprzęgło?
Re: Yz 450 pokrecony rozrzad !!
tylko kolego jakim prawem to chodzilo ? Przez ciasne zawory pewnie tez ciezko mialem odpalic prawda ?
Jakie luzy najbezpieczniej poustawiac?
Jakie luzy najbezpieczniej poustawiac?
-
- Mechanik motocyklowy
- Kontakt:
Też nie wiadomo, czy wałki nie są przestawione. Wpierw ustaw na znaki i zrób zdjęcia z obydwu stron.
-
- VIP
Przekręć wałem tak żeby krzywki wyglądały od tyłu tak \ / (na zewnątrz). Następnie popatrz od przodu i przekręć wał tak żeby cechy były na swoim miejscu i sprawdź czy jest ok.
Przy sprawdzaniu luzów zaworowych krzywkę ustaw w linii prostej do tego kubeczka. Wtedy sprawdzaj luz zaworowy. Na wydechu musisz wyłączyć automatyczny dekompresator (znajduje się na wałku z przodu taki mechanizm - wystarczy to ruszyć palcem i wtedy sprawdzić luz).
Luzy zaworowe takie jak w serwisówce.
Ja ustawiam w górnych granicach.
Przy sprawdzaniu luzów zaworowych krzywkę ustaw w linii prostej do tego kubeczka. Wtedy sprawdzaj luz zaworowy. Na wydechu musisz wyłączyć automatyczny dekompresator (znajduje się na wałku z przodu taki mechanizm - wystarczy to ruszyć palcem i wtedy sprawdzić luz).
Luzy zaworowe takie jak w serwisówce.
Ja ustawiam w górnych granicach.
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: CRF 250R
Pierwsze to w ogóle zdejmij łańcuszek wykręć świece i zobacz czy jak ustawisz wał na znaku GMP to czy rzeczywiście tłok jest w górnym martwym punkcie. A potem to już jak wyżej pisali. W Yamahach się zdarza że zębatki przestawiają się na wałkach.
-
- Rekord toru!
- Motocykl: gram w zielone
- Kontakt:
Dokładny szczelinomierz firmy YATo to koszt ok 9 zł w sklepie firowym, takze szukaj po metalowych. ;P
Części do Rm 125 2001 i pokrewnych do skrzyni- SPRZEDAM
-
- Mechanik motocyklowy
Ze zdjęć można wywnioskować, że chwili wykonania zdjęcia, rozrząd nie był ustawiony prawidłowo. Gdyby tłok był w GMP, a wałki ustawione w tej pozycji, mogła by wystąpić kolizja przy próbie przekręcenia silnikiem, ( tłok spotkałby się z zaworami ). Miałem do czynienia z kilkoma motocyklami yamaha ale spotykałem się z innym oznaczeniem na magnecie.
PS. zbyt wysoki poziom oleju w silniku, radzę sprawdzić.
PS. zbyt wysoki poziom oleju w silniku, radzę sprawdzić.
-
Autor tematuSc0ut
- Gdzie jest sprzęgło?
Nie dalem juz rady czasowo wykrecic swiecy i sprawdzic. Panowie nie pasuje mi walek wydechowy, bo jego oznaczenia tak jakby byly zle wybite, tzn nigdy nie ustawie zeby boczny znak byl na rowni z glowica w poziomie a drugi w pionie. Probowalem robic rozne kombinacje z walkami zobaczcie sami jak wyszlo.

Druga proba

No i trzecia

Druga proba

No i trzecia

-
Autor tematuSc0ut
- Gdzie jest sprzęgło?
A i jeszcze jedno co oznacza literka M czy N teraz nie pamietam pojawiajaca sie w okienku, ktorym szukamy cechy na magnecie?
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: YZ450F
Nie wiem czy to perspektywa jest taka, że tak widać na zdjęciach czy rzeczywiście tak jest dziwnie to zamontowane. Generalnie by mieć pewność, że wszystko gra to najlepiej:
- wykręć świecę
- ustaw go w GMP według wskazania 'przez okienko' i zweryfikuj przez miejsce na świecę, że rzeczywiście jest to GMP.
- odkręć/poluźnij napinacz
- wałki muszą być tak ustawione by kropki/znaki na kołach zębatych wałków rozrządu były w linii z powierzchnią głowicy, czyli poziomo. Oczywiście sprawdź to tak by w tym czasie łańcuch między kołami był naciągnięty. Miej na uwadze, że na każdym kole są po dwa znaki, w GMP żadna z krzywek nie dotyka żadnej ze szklanek, także nie pomylisz tych znaków na kołach.
Zawory mają mieć 0,10 - 0,15 ssące i 0,20 - 0,25 wydechowe. Wydechowe lepiej trzymać dolnej granicy, aniżeli górnej ( tzn 0,20 )
- wykręć świecę
- ustaw go w GMP według wskazania 'przez okienko' i zweryfikuj przez miejsce na świecę, że rzeczywiście jest to GMP.
- odkręć/poluźnij napinacz
- wałki muszą być tak ustawione by kropki/znaki na kołach zębatych wałków rozrządu były w linii z powierzchnią głowicy, czyli poziomo. Oczywiście sprawdź to tak by w tym czasie łańcuch między kołami był naciągnięty. Miej na uwadze, że na każdym kole są po dwa znaki, w GMP żadna z krzywek nie dotyka żadnej ze szklanek, także nie pomylisz tych znaków na kołach.
Zawory mają mieć 0,10 - 0,15 ssące i 0,20 - 0,25 wydechowe. Wydechowe lepiej trzymać dolnej granicy, aniżeli górnej ( tzn 0,20 )
-
- Mechanik motocyklowy
- Kontakt:
Koniecznie musi być napięty łańcuszek, nawet palcem możesz go napiąć wsadzając w otwór napinacza i weź usuń to dirko z głowicy.