Rozmiar tłoka - jak sprawdzić i dopasować właściwy wymiar?

Rozmiar tłoka - jak sprawdzić i dopasować właściwy wymiar?

Postprzez Motocross_Świebodzin » Pt, 21 paź 2005, 19:35

Witam Mam pytanie czy na tłoku jest nabijany wymiar cylindra czy tłoka bo wciskaja mi kit ze cylindra
Avatar użytkownika
Motocross_Świebodzin
Mistrz prostej
Mistrz prostej
 
Posty: 127
Dołączył(a): Cz, 1 wrz 2005, 21:12
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: Yz250f
Styl jazdy: Motocross

REKLAMA



Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter

Postprzez MXrool » Pt, 21 paź 2005, 21:20

hmmm.... Ja mam przed sobą tłok od KTMa 125 i na nim nic nie jest napisane. Wewnątrz tylko: KTM 125 VERTEX. Raz tylko jeszcze sie spotkałem z cyferkami na tłoku, była to selekcja tłoka. W moim przypadku 0,5mm. :wink:
DOLCE & GABBANA VIP ELITE#60
Obrazek
Avatar użytkownika
MXrool
Rekord toru!
Rekord toru!
 
Posty: 1612
Dołączył(a): Wt, 19 lip 2005, 11:56
Lokalizacja: LDZrox, City of Pubs | 666is coming
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Styl jazdy: Motocross

Postprzez EXC rider » So, 22 paź 2005, 07:53

ja na tloku mialem wybita od gory selekcje "C" i jej wymiary, a od wewnatrz vertex
Avatar użytkownika
EXC rider
Moderator
Moderator
 
Posty: 377
Dołączył(a): Cz, 19 maja 2005, 14:31
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: YZ250F
Styl jazdy: Motocross

Postprzez Brodi » N, 23 paź 2005, 18:27

rzeczywiście, najczęściej od dołu tłoka znajdziesz oznaczenie producenta. Bardzo często od góry jest wybita selekcja oznaczana najczęściej literkami A,B,C i najczęściej kończy sie na D. Selekcja tłoka np C nie oznacza, że musisz wsadzić selekcję kolejną, powinieneś udać sie do dobrgo mechanika który zmierzy jakimiś magicznymi miarkami i ci powie co masz wsadzić. Najlepiej żeby to był ktoś kto ma do czynienia z crossami bo wszyscy inni mogą coś popsuć.

:roll:
"Only the dead have seen the end of the war" - Plato

"Face your fears. Live your dreams"
Avatar użytkownika
Brodi
Mistrz prostej
Mistrz prostej
 
Posty: 148
Dołączył(a): Pn, 14 lut 2005, 23:34
Lokalizacja: Wawa/Socho/Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: CRF250, Monster
Styl jazdy: Motocross

Postprzez maverick » N, 23 paź 2005, 18:45

primo
na denku i pod nim mogą byc oznaczenia różne (rozmiar, selekcja itp) ale zawsze jest to rozmiar tłoka (orginały wogóle nie podają nic zazwyczaj bo maja tylko A i B)
tak jak napisał Brodi wymiar zdejmujemy z cylindra (srednicówką) i tak dobieramy selekcje
Avatar użytkownika
maverick
Mistrz prostej
Mistrz prostej
 
Posty: 132
Dołączył(a): N, 13 lut 2005, 18:15
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: CRF250 07
Styl jazdy: Motocross

Postprzez cr500r » Cz, 5 sty 2006, 22:44

mam pytanko:przy podawaniu srednicy x skok tłoka np. jak w przypadku mojej yamahy 54x54,5 wymiar 54 jest srednicą cylindra czy tłoka :?: zawsze mi sie ten wymiar kojarzył ze srednica tłoka,ale raczej jest to niemozliwe,bo skoro nominał ma 54 to w selekcji C nie powienien byc rozmiar 53,95 :wink: pozdro
Avatar użytkownika
cr500r
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
 
Posty: 369
Dołączył(a): Cz, 5 sty 2006, 01:42
Lokalizacja: PRZEMYŚL
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: --------
Styl jazdy: Motocross

Postprzez cross-demons » Pt, 6 sty 2006, 00:15

W twoim przypadku 54 mm to średnica cylindra. Prawie wszystkie 125 mają taką średnicę. Luz między tłokiem, a cylindrem wacha się w granicach 0,05-0,07 mm, więc w twoim przypadku tłoki bedziesz miał od 53,93 do 53,96 albo 53,97 mm.
Avatar użytkownika
cross-demons
Mistrz prostej
Mistrz prostej
 
Posty: 112
Dołączył(a): Pt, 15 lip 2005, 21:06
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: Suzuki RM 250 K2
Styl jazdy: Motocross

Postprzez MATTU » Pt, 20 sty 2006, 19:13

z kąd wiecie jaka selekcja?? tzn. dajmy na to że mam A i wymieniam se tłok i jak sprawdzić czy nie trzeba by dać B lub C ?? suwmiarką?? albo patykiem albo innym badziewiem :lol:
Avatar użytkownika
MATTU
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
 
Posty: 11
Dołączył(a): Cz, 19 sty 2006, 17:41
Lokalizacja: Tworóg niedaleko Tarnowskich Gór
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Styl jazdy: Motocross

Postprzez lulek001 » Pt, 20 sty 2006, 21:24

Mattu, czytaj dokładnie posty. Trzy pozycje wyżej Maverick wspomniał, że takie urządzenie nazywa się średnicówka. Każdy profesjonalny warsztat czymś takim dysponuje. Jak zdejmiesz wymiar z cylindra, to tłok dobierasz z katalogu i od razu wiesz jaka jest selekcja.
Nikasil.pl
Avatar użytkownika
lulek001
Moderator
Moderator
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 19 lut 2005, 13:16
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: CRF 250 R 2009
Styl jazdy: Motocross

Postprzez zielorz » Pt, 20 sty 2006, 23:51

jest to bardzo przydatny przyrzad ale trzeba sie nim umiec poslugiwac :D kolega jak mi mierzyl cylinder to chyba 10 minut i potem jeszcze mikromierzem cos obmierzal. Ja tylko widzialem jak ta wskazowka od srednicowki drgala :D

pozdro
Avatar użytkownika
zielorz
Moderator
Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz, 3 mar 2005, 20:28
Lokalizacja: RASZKÓW
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: GSXR 750 K0
Styl jazdy: Motocross

Postprzez MATTU » So, 21 sty 2006, 11:03

lulek001 dzieki i sorki niedoczytałem a czy za każdym razem jak zmieniam tłok to musze to mierzyć :?:
Avatar użytkownika
MATTU
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
 
Posty: 11
Dołączył(a): Cz, 19 sty 2006, 17:41
Lokalizacja: Tworóg niedaleko Tarnowskich Gór
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Styl jazdy: Motocross

Postprzez zielorz » So, 21 sty 2006, 13:39

tak bo nie wiesz jaki trzeba wsadzic ;) moze trzeba/mozna wsadzic juz nastepna selekcje a jak jest tlok zaluzny to peknie
Avatar użytkownika
zielorz
Moderator
Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz, 3 mar 2005, 20:28
Lokalizacja: RASZKÓW
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: GSXR 750 K0
Styl jazdy: Motocross

Postprzez MATTU » So, 21 sty 2006, 14:57

aha a co mam zrobić jeśli nie mam takiego bajeru a w okolicy nie ma takiego mechanika który by miał tą srednicowke :?:
Avatar użytkownika
MATTU
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
 
Posty: 11
Dołączył(a): Cz, 19 sty 2006, 17:41
Lokalizacja: Tworóg niedaleko Tarnowskich Gór
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Styl jazdy: Motocross

Postprzez Brodi » N, 22 sty 2006, 14:15

wyslij kurierem do Mavericka
"Only the dead have seen the end of the war" - Plato

"Face your fears. Live your dreams"
Avatar użytkownika
Brodi
Mistrz prostej
Mistrz prostej
 
Posty: 148
Dołączył(a): Pn, 14 lut 2005, 23:34
Lokalizacja: Wawa/Socho/Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: CRF250, Monster
Styl jazdy: Motocross

Postprzez maverick » N, 22 sty 2006, 15:33

tylko cylinder a nie tlok :lol:
bo ma wiecej aluminium na handel :lol:
chyba ze zeliwo to nie chce :wink:

tak naprawde to znajdz pierwsza i najblisza obróbke głowic i cylindrów samochodowych i tam ci zwymiarują, tylko popros o dokładny wymiar bo tłok to twoje oszczednosci calego zycia i nie chcesz go uszkodzic
Avatar użytkownika
maverick
Mistrz prostej
Mistrz prostej
 
Posty: 132
Dołączył(a): N, 13 lut 2005, 18:15
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: CRF250 07
Styl jazdy: Motocross

Postprzez Gość » Pn, 23 sty 2006, 10:11

dobra jakoś se dam rade thx za pomoc
Avatar użytkownika
Gość
 

Postprzez cr500r » Śr, 25 sty 2006, 19:46

Witam :) obecnie mam tłok selekcji C o srednicy 53,950 VERTEXA chciałbym wsadzic teraz tłok WISECO. VERTEX podaje srednice tłoków a WISECO srednice cylindrów i tu mam mały zonk:):) Wiseco podaje nstp srednice:
54
54,50
55
56

Dzis stary mistrz mierzył mi cylinder i wykalkulował ze rozmiar mam nominalny 54!!!!!:).....(niestety nie mogłem sam zdjac wymiaru:( )
Z moich obliczen wynika.ze nominał raczej nie wchodzi w moim przypadku w gre-- gdyz obeznie mam sel C a nastepny tłok to juz przepasc 54,50 to srednica cylinda. Jak dobrac tłok z WISECO ????
Wiem ze najłatwiej to kupic VERTEXA ale roznica w cenie to prawie 100zł no i wiseco jest z odkuwki.... poradzcie :(
Avatar użytkownika
cr500r
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
 
Posty: 369
Dołączył(a): Cz, 5 sty 2006, 01:42
Lokalizacja: PRZEMYŚL
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: --------
Styl jazdy: Motocross

Postprzez Martin_RK » N, 29 sty 2006, 18:15

w CR 500 nie ma takich srednic tlokow jak napisales zaczynaja sie od 89,00
http://www.martinmotocykle.otomoto.pl
Sprzedaż części i opon do motocykli, serwis, naprawy zawieszeń
Avatar użytkownika
Martin_RK
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
 
Posty: 7
Dołączył(a): N, 29 sty 2006, 17:51
Lokalizacja: Bedzin
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Styl jazdy: Motocross

Postprzez cr500r » Pn, 30 sty 2006, 00:20

Martin_RK napisał(a):w CR 500 nie ma takich srednic tlokow jak napisales zaczynaja sie od 89,00


ja podalem srednice mojego tloka i wynosi ona 53,950 :)
a cr500r to mój nick :)
Avatar użytkownika
cr500r
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
 
Posty: 369
Dołączył(a): Cz, 5 sty 2006, 01:42
Lokalizacja: PRZEMYŚL
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Motocykl: --------
Styl jazdy: Motocross

średnika-selekcje

Postprzez Joho » Wt, 18 lip 2006, 10:51

Ma ktoś może jakąś tabelę która przedstawia przypisane wymiary(średnicę tłoka) dla danych selekcji ?? :roll:
Było -=KX-250-93r.-Ktm-EXC-450-03r.-KXF250-08r.=-
Jest CRF-250-09r.
Avatar użytkownika
Joho
Mistrz prostej
Mistrz prostej
 
Posty: 105
Dołączył(a): Wt, 28 mar 2006, 19:16
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Styl jazdy: Motocross

Następna strona

Powrót do Silnik

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości